Halloween, Dušičky a Den Mrtvých: Jak tyto svátky slaví těhotné a miminka?

Dušičky, Halloween a Día de Muertos: Jak se účastní svátků života a smrti těhotné nebo miminka??

Blíží se Halloween a ty řešíš, jestli se s bříškem vydat na veselou párty, nebo raději zapálit svíčku na hřbitově? Věděla jsi, že Dušičky, Halloween a mexický Den mrtvých jsou v podstatě jeden a ten samý svátek?! A proč se to tak liší? Do Haloweenu se totiž schoval keltský svátek Samhain - a Dia de Muertos zase míchá křesťanství s předkolumbovskými aztéckými indiánskými tradicemi.

Día de Muertos: Barevná oslava života na hřbitově?

Může těhotná žena oslavovat na hřbitově? V Mexiku během Día de Muertos ano! Tento svátek je plný barev, hudby a radosti, těhotné ženy často nosí tradiční kostýmy a malují si na bříško barevné motivy, které symbolizují nový život.

Oficiálně jde o Día de Todos Sandos, tedy Den všech svatých... ale všichni mu říkají Dia de Muertos, tedy Den mrtvých. Ale není se čeho bát, děti i těhotné ženy se často účastní oslav a dokonce cse věří, že návštěva hřbitova může přinést i požehnání nenarozenému miminku.

altar-day-dead-celebration
woman-wearing-black-costume-lady-with-halloween-makeup

Halloween: Strašidelná zábava a originální dobroty i pro těhotné?

Původně šlo o velký keltský svátek Samhain, kdy léto odchází a přichází podzim a který se trávil společně oslavami. Dnes je z toho takový karneval, spojený s koledováním. A taky super příležitost vytáhnout párové outfity na nějaké to těhotenské focení!

A co se týče sladkostí, není třeba se bát - existuje spousta zdravých alternativ k tradičním cukrovinkám. Některé nastávající maminky dokonce pečou speciální "těhotenské" dobroty, jako jsou sušenky ve tvaru miminek nebo můžete stvořit ovocné "duchy", kterých je touhle dobou plný pinterest. Je spusta způsobů, jak si užít svátek a přitom držet zdravou stravu.

#TITLE_PRODUCTS_ID0# 

Dušičky: Tichá vzpomínka a rodinné setkávání

Jak slaví těhotné ženy Dušičky v České republice? U nás jsou Dušičky spíše klidným svátkem, kdy se zapalují svíčky na památku zesnulých. Některé rodiny se scházejí, aby společně vzpomínaly na své předky. Je to příležitost předat rodinné příběhy dalším generacím.

Mnoho nastávajících maminek využívá tento čas k vytvoření speciálního spojení se svým nenarozeným miminkem. Procházejí staré fotografie a vyprávějí o příbuzných, které už miminko osobně nepozná. Dušičky jsou také příležitostí vzpomenout na Duhové děti - miminka, která se nikdy nenarodila, ale v srdcích rodičů mají stále své místo.

close-up-mexican-person-praying
de-los-muertos-dress-with-bright-floral-patterns-photo

Těhotné a duše předků: Jak vypadají tradice v různých kulturách?

Věděla jsi, že v některých kulturách se věří, že těhotné ženy mají zvláštní spojení s duchy předků? U nás se během Dušiček těhotné hřbitovům a rituálům spíše vyhýbají, ale třeba v Mexiku během Día de los Muertos je to úplně jinak. Tam jsou těhotné na hřbitovech vítány a věří se, že návštěva může přinést požehnání nenarozenému miminku!

Na Halloween zase těhotné ženy často slaví ve vysloveně strašidelných kostýmech, které ale zdůrazňují jejich rostoucí bříško. Každá kultura má svůj jedinečný pohled na roli těhotných žen během těchto svátků. Jak to vnímáš ty - cítíš silnější spojení mezi minulostí a budoucností teď, během svého těhotenství?

#TITLE_PRODUCTS_ID1# 

Miminka a svátky zesnulých: Patří kolébky i na hřbitov?

Jak zapojit miminka do oslav zesnulých? V mnoha kulturách se malé děti berou na hřbitovy a místa oslav jako symbol pokračování života. Během českých Dušiček se miminka na hřbitovy obvykle neberou, ale na Halloween jsou často hlavními hvězdami večera v roztomilých kostýmech.

V Mexiku během Día de Muertos jsou miminka také často oblékána do kostýmů a stávají se součástí oslav. Některé rodiny dokonce vytvářejí malé oltáříky pro své nejmenší, aby je představily zesnulým předkům. Co si myslíš o zapojení miminek do těchto tradic? Je to způsob, jak propojit generace, nebo by měla být miminka od těchto oslav spíše chráněna?

baby-is-being-held-by-man-stained-glass-window
day-dead-celebration-with-altar

Tvoje tělo, tvoje pravidla: Jak si užít svátky bez stresu

Jak si užít tyto svátky, když máš malé miminko - nebo jej teprv čekáš? Pamatuj, že neexistuje jediný správný způsob, jak slavit. Ať už se rozhodneš pro klidné rozjímání doma, veselou halloweenskou párty nebo barevnou mexickou oslavu, důležité je, aby ses cítila dobře ty a tvoje miminko.

Možná si chceš vytvořit svoji osobní tradici, která bude kombinovat prvky z různých kultur?

#TITLE_PRODUCTS_ID3#