Hypertenze aneb vysoký tlak v těhotenství: Jak se o sebe starat

Milé nastávající maminky,

těhotenství je nádherné období plné radosti a očekávání, ale někdy může přinést i zdravotní výzvy. Jednou z nich je zvýšený krevní tlak, známý jako hypertenze. Pojďme si společně projít, co to znamená a jak se s tím vypořádat, abyste se cítily klidné a v bezpečí.

Co je to hypertenze v těhotenství?

Hypertenze je stav, kdy je váš krevní tlak vyšší než 140/90 mmHg.

Krevní tlak vyjadřuje sílu, kterou protékající krev tlačí na stěny vašeho srdce. Měří se ve dvou hodnotách: systolický tlak (první číslo) udává tlak při srdečním stahu, diastolický tlak (druhé číslo) udává tlak mezi srdečními stahy, když srdce odpočívá. Ideální hodnoty krevního tlaku pro těhotné ženy jsou kolem 110–120/70–80 mmHg. Proto pokud je tlak vyšší než 140/90 mmHg, mluví lékaři o hypertenzi. Existují dva hlavní typy:

  • Chronická hypertenze: Krevní tlak byl zvýšený již před těhotenstvím nebo se objevil před 20. týdnem.
  • Gestační hypertenze: Krevní tlak se zvýšil až po 20. týdnu těhotenství.

Vysoký krevní tlak může ovlivnit průtok krve k vašemu miminku, což může zpomalit jeho růst a způsobit další komplikace. Proto je klíčové, aby byl tlak pravidelně měřen a sledován jak lékařem, tak případně i vámi doma.

milkie blog clanek tehotna okno
milkie blog male-doctor-showing-clipboard-with-medical-test-results-pregnant-female-patient

Proč se hypertenze objevuje a kdo je ohrožen?

Těhotenství samo o sobě je pro tělo velkou zátěží. Objem krve v těle se zvýší až o 50%, aby zajistil dostatek živin a kyslíku pro rostoucí miminko. Srdce musí pracovat tvrději, aby pumpovalo více krve nejen pro matku, ale i pro plod. Tento zvýšený objem krve a zátěž na srdce mohou přispět k rozvoji hypertenzePřesnou příčinu hypertenze v těhotenství zatím neznáme, ale víme, že některé ženy jsou ohroženy více.

  • Prvorodičky
  • Ženy starší 35 let
  • Ženy s nadváhou
  • Těhotenství s dvojčaty nebo vícerčaty
  • Ženy s cukrovkou nebo onemocněním ledvin
  • Ženy s hypertenzí v rodině

U těchto skupin je riziko vyšší, protože jejich tělo může mít menší schopnost přizpůsobit se zvýšené zátěži těhotenství. Například u žen s nadváhou nebo cukrovkou je oběhový systém více zatížen již před těhotenstvím.

#TITLE_PRODUCTS_ID0#

Jak poznám, že mám vysoký krevní tlak?

Hypertenze je často bez příznaků, což znamená, že ji na sobě nemusíte vůbec poznat! Proto jsou pravidelné kontroly u lékaře tak důležité... Vysoký krevní tlak způsobuje, že vaše srdce a cévy pracují pod větším tlakem, což může vést k různým komplikacím. Zde jsou varovné signály, kterých si můžete všimnout:

  • Bolest hlavy: Pokud vás začne bolet hlava víc než obvykle, může to být příznak.
  • Rozmazané vidění: Jestli najednou vidíte rozmazaně jako po špatně nastavené selfie, je čas zpozornět.
  • Otoky: Když vám boty nebo prstýnky začnou být těsné, může jít o zadržování vody kvůli vysokému tlaku.
  • Nevolnost: Pokud se vám dělá špatně a není to ranní nevolnost, může to být další signál.

Pamatujte, že tyto příznaky nemusí nutně znamenat hypertenzi, ale je dobré je nepřehlížet. Pokud něco z toho zaznamenáte opakovaně, určitě to řekněte svému lékaři nebo asistentce. A pro ty z vás, kdo milují technologie - existují i chytré hodinky a aplikace, které vám pomohou sledovat váš tlak.

 

 

 

milkie blog pregnant-woman-health

milkie blog tehotenstvi side-view-pregnant-woman-standing-against-trees
 
 

Co když mi hypertenze hrozí - nebo dokonce mám lehce zvýšený tlak?

Základem je zdravý životní styl a klidový režim. Na základě zkušeností a tipů od žen, které si tím samy v těhotenství prošly:

  • Odpočívejte kvalitně: „Každý den jsem si vyhradila čas na odpočinek. Když jsem cítila, že jsem unavená, prostě jsem si lehla a pustila si oblíbený podcast. Pomohlo mi to udržet tlak pod kontrolou a cítit se lépe.“
  • Jezte zdravěji: „Začala jsem jíst více čerstvého ovoce a zeleniny. Vyhýbala jsem se hotovkám i fast foodům a snažila se jíst co nejvíce doma připravená jídla. Můj tlak se díky tomu zlepšil. Měla jsem ráda zelená smoothie s avokádem a špenátem.“
  • Hýbejte se pravidelně: „Každý den jsem chodila na krátké procházky. Bylo to skvělé nejen pro můj tlak, ale i pro moji psychiku. Cítila jsem se klidnější a vyrovnanější. Navíc jsem si stáhla aplikaci na sledování kroků, což mě docela motivovalo vydržet a chodit pravidelně.“
  • Omezte sůl: „Začala jsem si více všímat toho, co jím a snažila se vyhýbat slaným jídlům. Po pár týdnech jsem si zvykla na méně solené jídlo a i můj tlak se uklidnil. Zjistila jsem, že bylinky umí sůl nahradit.“
  • Vyřaďte kofein: „Byla jsem zvyklá pít hodně kávy a občas i energy drinky, ale během těhotenství jsem zjistila, že mi jakýkoliv kofein skokově zvyšuje tlak. Přešla jsem na bylinkové limonády a vodu s bio citronem.“

#TITLE_PRODUCTS_ID3#

Kdy je potřeba jít do nemocnice a co se tam děje?

Pokud vám naměří tlak 160/110 mmHg nebo vyšší, pravděpodobně vás pošlou do nemocnice na pozorování. Je to proto, aby vás i miminko mohli lépe sledovat. Nastoupíte na rizikové těhotenství, kde budete pod pečlivým dohledem lékařů a sester. Váš denní režim se změní – většinu dne budete odpočívat v posteli s nohama nahoru.

Hlavním cílem hospitalizace je snížit váš krevní tlak a udržet ho pod kontrolou. Tím se sníží riziko komplikací pro vás i miminko. Délka pobytu v nemocnici závisí na tom, jak rychle se podaří váš tlak stabilizovat. Může to být pár dní, ale i několik týdnů. Nebojte se zeptat lékaře na odhad, ale buďte připravena na to, že se to může změnit podle vašeho stavu.

Během hospitalizace se snažte hlavně odpočívat, ale nemusíte se nudit. Vezměte si s sebou knihu, tablet nebo notebook. Můžete sledovat filmy, číst, nebo se věnovat ručním pracím - ale pracovní stres se nedoporučuje!

milkie blog doctor-examining-woman-before-giving-child-birth-maternity-hospital-closeup
milkie blog tehotenstvi close-up-young-pregnant-woman

 

 

Prevence a péče o sebe

Prevence je klíčem k udržení zdraví během těhotenství. Tady je pár tipů, jak se starat o sebe i své miminko:
  • Pravidelně navštěvujte svého lékaře: Tyto návštěvy jsou důležité. Lékař může sledovat váš tlak a ujistit se, že je vše v pořádku.
  • Dodržujte zdravý životní styl: Vyvážená strava a dostatek pohybu mohou udělat zázraky. Zkuste si najít aktivity, které vás baví.
  • Naslouchejte svému tělu: Když jste unavená, odpočívejte. Vaše tělo vám dává signály, které je dobré poslouchat.
  • Měřte si krevní tlak doma: Pokud vám to lékař doporučí, pořiďte si domácí tlakoměr. Je to skvělý způsob, jak mít svůj tlak pod kontrolou.
Pamatujte, že většina těhotenství s hypertenzí končí šťastně. S dobrou péčí a sledováním je riziko komplikací minimální. Čeští lékaři jsu na výši a Vy i vaše miminko jste v dobrých rukou.

#TITLE_PRODUCTS_ID1#