Růžová pro kluky a modrá pro holky? Překvapivá historie barevných stereotypů

Čekáš miminko a všichni nenápadně řeší, jestli bude růžový nebo modrý pokojíček?

Možná tě překvapí, že tyhle barevné stereotypy nejsou tak staré, jak by se mohlo zdát. A co víc – původně to bylo úplně naopak! Pojď se s námi vydat na cestu časem a odhalit, jak se z modré stala klučičí a z růžové holčičí barva.

Kdy se vlastně začaly řešit barvy "pro kluky" a "pro holky"?

Věřila bys, že ještě na začátku 20. století byla miminka oblékána hlavně do bílé? Nebylo to proto, že by naši předkové byli tak nudní, ale protože to bylo super praktické. Bílá se dala snadno vyvařit a vybělit, což bylo v době bez praček a pořádných pracích prášků k nezaplacení!

Ale pak přišla průmyslová revoluce a s ní i masová výroba oblečení. A tady vstupují na scénu marketéři. Ti rychle zjistili, že když budou cílit na každé pohlaví zvlášť, prodají dvakrát tolik věcí! Geniální, co? A tak začala éra růžové a modré, i když ne tak, jak ji známe dnes.

girl-bright-blue-outfit-tearing-through-pastel-pink-paper-wall-against-solid-white-background
white-marble-bust-woman-wears-sunglasses-against-pink-blue-background

Růžová pro chlapečky? Ano, opravdu!

Tady se podrž, protože tohle tě možná překvapí. Podle středověké barevné symboliky byla modrá barvou čistoty a Panny Marie – a tak byla původně přisouzena holčičkám. Aby se zboží pro chlapečky odlišilo, padla volba na růžovou barvu. Ta měla vyjadřovat sílu a odvahu a odkazovat na červenou barvu řeckého boha války Area. 

Někde se tahle symbolika dokonce uchovala až do konce 20. století! Ještě naši rodiče pamatují, jak na tělocvik nastupovali povinně kluci v červených a holky v modrých trenýrkách...

#TITLE_PRODUCTS_ID0# 

Obrat v módě: Jak se z růžové stala holčičí barva?

Tak jak se to celé otočilo? Do hry vstoupila květinová symbolika. Růže prostě jsou a byly v kurzu – a s nimi i všechny odstíny růžové. Marketéři tuhle poptávku brzy vycítili a začali ji podporovat.

Zároveň s rozvojem průmyslu se modrá barva spojila s technikou, a tím se přesunula do skupiny "chlapeckých barev". A voilà – máme tu barevné rozdělení, jak ho známe dnes.

Takže pamatuj, že barevná symbolika je fakt jen společenský konstrukt, navíc podléhající módě, ne nějaký přírodní zákon!

romantic-concept-satisfied-affectionate-redhead-woman-does-heart-symbol-love-sign-shapes-heart-with-fingers-closes-eyes-with-pleasure-wears-pink-hat-sweater-breaks-through-paper-wall
small-child-lies-bed-with-toys-2

Jak to vlastně vidí miminko? Jaké jsou jeho barevné preference?

A teď přichází to nejlepší – tohle všechno jde úplně mimo miminka! Jejich vidění se po porodu teprve pomalu rozvíjí a tak v prvních týdnech a měsících života preferují hlavně kontrastní barvy a vzory. Teprve kolem 5. měsíce věku se jejich zrak posouvá a jsou schopné rozlišovat (a oblíbit si) základní barvy.

Je tedy třeba si přiznat, že tady jde jen a jen o preferenci nás, rodičů. Tak co kdybychom se zamysleli nad tím, jak moc chceme se svým děťátkem od začátku naskakovat na módní vlnu? Samozřejmě na tom není nic špatného, ale pamatuj že volíš i za své miminko - ne jen za sebe.

#TITLE_PRODUCTS_ID1# 

Jaké jsou moderní trendy v barvách dětského oblečení?

Dnes se mnoho rodičů vrací k neutrálním barvám nebo mixu barev bez ohledu na pohlaví dítěte. Je to reakce na uvědomění si, že striktní rozdělení na "holčičí" a "klučičí" barvy může být zbytečně omezující.

Populární jsou odstíny šedé, zelené, hnědé a béžové. Důraz se klade na praktičnost a pohodlí. Někteří designéři dokonce záměrně bourají stereotypy a nabízejí růžové overaly pro kluky nebo modré šatičky pro holčičky. A víš co? Je to super! Protože barvy jsou tu proto, aby nás těšily, ne omezovaly.

newborn-baby39s-legs-wrapped-green-diaper
top-view-boy-girl-lettering-pink-blue-background-with-copy-space

A jak to vidíš ty?

Co ty na to? Užiješ si tradiční barvy, dokud je to miminku "jedno" nebo zvolíš neutrální barvu a necháš své miminko, ať si samo vybere "svou oblíbenou barvu" později? Kdo ví? Třeba právě tvoje dítě bude tím, kdo v budoucnu zase zamíchá barevnými kartami módy

Navíc se teď zase vrací do módy bílá i béžová... nejen, že jsou super praktické, ale taky eco-friendly a udržitelné - oblečení se snadno předá dál, ať už čekáš holku nebo kluka.

Ať už se rozhodneš jakkoli, pamatuj, že nejdůležitější je láska a péče, kterou svému miminku dáváš - a ta nemá barvu!

#TITLE_PRODUCTS_ID2# 

Když si to shrneme

Jaká je historie barevných stereotypů pro miminka?
Původně byla bílá univerzální barvou. Ve 20. století se růžová považovala za chlapeckou a modrá za dívčí barvu. Od 40. let se to obrátilo na dnešní stereotyp: modrá pro chlapce, růžová pro dívky.

Kdy se změnilo vnímání růžové jako chlapecké barvy?
Ke změně došlo postupně ve 40. letech 20. století.

Proč byla bílá dlouho preferovanou barvou pro miminka?
Bílá byla praktická - snadno se prala a bělila, což bylo důležité v době bez praček a účinných pracích prostředků.

Jaké jsou aktuální trendy v barvách pro miminka v roce 2024?
Vedle tradičních růžové a modré se vrací obliba bílé a béžové, a také neutrálních a přírodních odstínů.

Jaký byl původní význam růžové a modré barvy pro miminka?
Původně byla růžová považována za silnější, tedy chlapeckou barvu, zatímco modrá byla jemnější a spojována s dívkami.

Jak miminka vnímají barvy a jak to ovlivňuje jejich vývoj?
Miminka preferují kontrastní vzory a jasné barvy, které stimulují jejich vizuální vnímání. Samotné barvy vývoj přímo neovlivňují.

Jak vybrat barvu pro miminko bez ohledu na pohlaví?
Zaměřte se na neutrální barvy jako bílou, béžovou, zelenou nebo hnědou, které jsou vhodné pro obě pohlaví.

Proč se vrací trend bílé a béžové?
Tyto barvy jsou praktické, nadčasové a navíc podporují udržitelnost - oblečení lze snadno předávat mezi všemi sourozenci.

Jaké jsou tipy pro výběr barev do dětského pokojíčku?
Vybírejte uklidňující barvy jako pastelové odstíny nebo neutrální tóny. Kombinujte je s kontrastními prvky pro stimulaci. Zvažte praktičnost a možnost snadné změny v budoucnu.