Sharenting - jak se popasovat se sdílením (a nesdílením) svého těhotenství online?

Zjistila jsi, že čekáš miminko - a mění se ti celý svět, dokonce i ten online? 

Těhotenství není jen o fyzických změnách - je to kompletní proměna tvého života, včetně toho digitálního. Pojďme se podívat, jak se s tím popasovat bez ztráty kytičky 🤔

Chce se ti křičet radostí, ale taky chceš pro ostatní krásnou vzpomínku?

Nějaké tušení máš a pak z toho těhotenský test udělá realitu. Nejdřív se s tím nějak porovnat sama uvnitř a ukočírovat rozbouřené emoce - pak vymyslet jak to sdělit partnerovi.

Možná si z toho budeš chtít originální památku - a budeš na sítích hledat inspiraci. Je to úplně přirozené, ale je dobré nastavit si hranice a udržet to v nějakých mezích.

beautiful-girl-using-tablet
milkie blog clanek tehotna okno

Víš, že sítě na tebe můžou snadno prozradit, že jsi těhotná?

možná jsi to ještě nikomu neřekla, ale už sjíždíš sítě, sleduješ další těhotné, lokální výrobce bio-eko pro miminko, máš na pinterestu založeny galerie na těhu věci... pozor na to!

Online tě v tomhle snadno "práskne" a i když jsi "mlčela jak hrob" a neřekla nikomu nic, může to být vytroubeno do celého světa prostě tím, čemu jsi dala like nebo follow! Sítě tohle rády hlásí tvým známým a tajemství je venku raz dva, zvlášť pokud tě rodinní příslušníci bedlivě sledují.

#TITLE_PRODUCTS_ID0# 

Sharenting: nadužívání sociálních sítí v mateřství a rodičovství

Zkratka se dá vytvořit ke všemu - ale víme z příkladu spousty celebrit, že dokud sdílely jen samy sebe, tak to ještě šlo... ale s dětmi se pak úplně utrhly ze řetězu. Nejen, že se vytváření proma podřizují celodenní program, ale ztrácí schopnost žít své emoce a vztahy jinak, než zprostředkovaně sdílením.

Tím ale ztrácí soukromí a bezpečí i jejich děti, v nejcitlivější době rozvoje... a to je to opravdové nebezpečí sharentingu. 
relaxed-pregnant-woman-with-coffee-mug-sitting-bed
using-mobile-woman-tablet-cafe

Kdy je čas na sdílení s rodinou, mezi kamarády - a kdy v práci?

Záleží, jak se cítíš - fyzicky i psychicky. Většinou se radí, nechat si to pro sebe, dokud miminku nezačne kolem 7. týdně tlouct srdíčko. Může být, že si chceš novinku nechat pro sebe, ale není ti fyzicky dobře a potřebuješ úlevu v práci. Tady se nemusíš bát, jsi plně chráněná proti propuštění, ať jim to řekneš nebo ne.

Propálit těhotenství kolegům spousta holek nechce, stejně jako rodině - většinou do toho 3. měsíce a první velké ultrazvukové prohlídky... pak se už ví, jestli je mimčo v pohodě. Někdy je osvobozující, zveřejnit to online a izolovat se od některých (nevítaných) projevů radosti a gratulací - jindy to zas ženy tají, dokud těhotenství není evidentní... Každá podle sebe!

#TITLE_PRODUCTS_ID1# 

Už to ví celý svět - jak ted korigovat kolik toho sdílím?

Tak, a je to venku! Ale pozor, teď začíná ta pravá jízda. Všichni budou chtít vědět všechno - od toho, jak se cítíš, až po jméno miminka. Je čas nastavit si hranice. Možná pocítíš tlak ke sdílení ze strany přátel nebo rodiny.

Pamatuj, že je OK říct "ne" a vysvětlit své rozhodnutí, nemusíš se obhajovat. Hledej balanc mezi sdílením a ochranou soukromí - je to proces a zároveň dobrý trénink na to, až se narodí miminko.

expressive-young-woman-posing
pregnant-girl-turquoise-suit-with-skateboard-her-hands-headphones-stands-gray-background

Sharenting, když to rodič nezvládá...?

Může to začít nevině - storíčko o testu, reel z oznámení partnerovi, sdílení fotek z ultrazvuku, úpravy doma... a najednou máš na Instagramu celý deník těhotenství. Je to v pohodě, pokud ti to vyhovuje! Ale pamatuj, že je okay i ubrat.

Některé těhotné zjistily, že jim sdílení pomáhá spojit se s dalšími těhotnými a získat podporu. Jiné zase ocenily soukromí a klid. Není to soutěž o to, kdo sdílí víc! Jde o vědomé rozhodování - "mindful sharenting", dalo by se říct. 

#TITLE_PRODUCTS_ID2#